Millenium MPS-450 Review

Millenium MPS-450

Waardering: 4.4 / 5

Als beginnende drummer kom je veel merken van elektronische drums tegen, waaronder het merk Millenium. Eerder schreven we al een review over de modellen HD-120 en de Millenium Rookie, en dit keer is de Millenium MPS-450 aan de beurt.

Millenium is een populair merk binnen de elektronische drums, voornamelijk onder beginnende en (semi-)gevorderde drummers. Dit huismerk van Thomann biedt een ruime serie drumstellen aan voor ieder budget, van de Millenium Rookie tot de MPS-1000.

Nu ik de MPS-450 een aantal weken heb bespeeld deel ik graag mijn mening over deze kit met je in deze review.

Millenium MPS-450

De Millenium MPS-450 is de eerstvolgende in de rij na de MPS-150X in de reeks e-drumstellen van Millenium. De kit is ontworpen voor de beginnende drummer, maar ook ervaren drummers kunnen uit de voeten met deze kit.

– Kasper (E-Drums)

millenium mps-450
Speelbaarheid
Geluiden
Functies
Prijs/kwaliteitverhouding
Bouwkwaliteit

Beoordeling

De Millenium MPS-450 is een aantrekkelijk geprijsd elektronisch drumstel met mesh heads en een echt kick pedaal. Wat direct opvalt is het stevige stalen rack, de grote 10″ mesh head snare en het echte kickpedaal. De kit is daardoor een serieuze concurrent voor populaire kits als de Alesis Nitro Max. Beginners die willen starten met drummen, maar ook muzikanten die al ervaring hebben zullen niets tekort komen met dit elektronische drumstel dat ook nog eens uit te breiden is met een extra crash en tom.

4.4

Voordelen

  • Zeer stevig en stabiel elektronisch drumstel
  • Grote 10″ snare pad
  • Mesh heads die realistisch aanvoelen en in spanning aan te passen zijn met een drumsleutel
  • Uit te breiden met extra Tom en Crash
  • Realistische geluiden

Nadelen

  • Relatief eenvoudige drummodule
  • Geen Bluetooth
  • Drumkruk en hoofdtelefoon niet inbegrepen
  • Meegeleverde stokken zijn erg licht qua gewicht

Voor- en Nadelen van de Millenium MPS-450

Zodra ik de doos opende en de onderdelen afzonderlijk van elkaar uit de doos haalde, merkte ik dat de kwaliteit van het materiaal erg goed was. Met name het stalen rack voelt robuuster aan dan soortgelijke kits.

Wat prettig speelt zijn de mesh heads, met name de 10″ snare pad. Een 8″ snare is vaak te klein en met een 10″ merk je dat het gevoel van een akoestisch drumstel veel dichterbij komt.

Een ander pluspunt vond ik de kwaliteit van de geluiden, deze klinken vrij realistisch.

Er zijn ook een paar kleine nadelen aan de Millenium MPS-450. Zo vond ik het scherm van de module wat ouderwets ogen en vind ik het navigeren door het menu niet heel gebruiksvriendelijk. Ook beschikt de module niet over Bluetooth, iets wat de Alesis Nitro Max wel heeft.

Verder is het goed om te weten dat de kit niet standaard wordt geleverd met een drumkruk en hoofdtelefoon. Er worden wel drumstokken bij geleverd, maar die zijn erg licht en daardoor wat mij betreft niet geschikt.

Wat zit er in de doos?

  • 1 x 10″ Two Zone Snare Drum Pad
  • 3 x 08″ Mono Tom Pads
  • 2 x 12″ Cymbal pads
  • 1 x 10″ Hihat Pad
  • 1 x Bass Drum Pad
  • 1 x Bass Drum Pedal
  • 1 x Hi-hat Controller
  • 1 x MPS-450 Drum Module
  • Drumrack
  • Drumstokken
  • Handleiding (ook online te downloaden)

💡 De kit ziet er mooi uit zonder snoeren, maar zodra je de pads aansluit aan de module hangen de kabels los achter de drumkit. Dit kun je eenvoudig wegwerken met de V2020 Kabelbinder zodat de kit direct een stuk strakker oogt.

Toms en Cymbals

De Millenium MPS-450 wordt geleverd in een standaard opstelling: een kick en hihat controller, snare pad, drie toms, hihat, crash en ride cymbal. Alle pads zijn aanslaggevoelig, dus reageren anders wanneer je de pad hard of zacht aanslaat.

10″ Snare Pad en 8″ Tom Pads

Doordat de snare pad een grootte heeft van 10 inch voelt deze prettig en realistisch aan. De snare heeft twee zones en geeft ook een geluid op de rand, waardoor rimshots mogelijk zijn. Standaard staat de spanning vrij laag, daarom is het aan te raden de schroeven flink aan te draaien zodat het vel strakker komt te staan.

De snare zit standaard vast aan het rack, maar je kunt er ook voor kiezen om de snare te monteren op een snare stand, zodat de rest van de kit minder beweegt tijdens het spelen.

De drie toms hebben een grootte van 8″, wat groot genoeg is om comfortabel op de kit te kunnen spelen. Ik had het persoonlijk een mooie toevoeging gevonden als de floor tom een wat grotere afmeting had, maar daarvoor moeten we bij de Millenium MPS-850 zijn.

Ook de toms beschikken over mesh heads en zijn aan te passen in spanning. De toms zijn single zone, dus geven altijd hetzelfde geluid ongeacht waar je ze raakt.

Drie Cymbals

De cymbals van de Millenium MPS-450 zijn 12″, daarmee hebben ze een groot oppervlak en zul je niet snel misslaan. De armen waar de cymbals op gemonteerd zijn, zijn ook te kantelen waardoor je gemakkelijk de juiste positie kunt bepalen. Verder voelen de cymbals realistisch en stevig aan.

Wil je de kit uitbreiden met een extra cymbal? Dat kan eenvoudig met de zeer betaalbare MPS-450 12″ Mono Cymbal.

Kick Pedaal en Hihat Controller

Bij de Millenium MPS-450 ontvang je een kick pedaal, kick pad en een hihat controller. Dit in tegenstelling tot kits als de Millenium HD-120 of de Roland TD-02KV waarbij zowel de hihat als de kick een triggerpedaal zijn.

De hihat trigger heeft dezelfde grootte als een pedaal voor akoestische drums. De springveer onder het blad zorgt ervoor dat het pedaal realistisch terugveert tijdens het spelen.

Het kick pedaal dat je meegeleverd krijgt is goed, maar niet meer dan dat. Eventueel kun je een double bass pedaal aankoppelen, waardoor je nog meer mogelijkheden hebt.

De kick pad heeft ook een mesh head oppervlak, wat het geluid extra dempt.

MPS-450 Module

Alle signalen komen binnen op de module van Millenium. De kabels zijn samengevoegd in 1 stekker, waardoor het aansluiten aan de module snel verloopt. De module is vrij eenvoudig vormgegeven en oogt naar mijn mening wat ouderwets, maar dit doet geen afbreuk aan de geluidskwaliteit.

30 Preset Kits en 10 User Kits

De module van de MPS-450 bevat 30 kits, deze demonstreer ik in de video aan het begin van deze blog. Bijna alle genres zijn vertegenwoordigd en van de ene kit ben ik meer onder de indruk dan de andere, maar over het algemeen klinken de geluiden goed.

Naast de 30 preset kits is er ruimte voor het samenstellen van eigen kits met de 10 user kits. Zo heb je zelf voldoende vrijheid om je eigen kit naar keuze te maken.

Niet alleen de geluiden zijn te veranderen, ook het volume per instrument. Handig, want ik vond het standaardvolume van de snare erg zacht. Wil je een kickdrum of een cymbal harder in de mix? Geen probleem, met de knop Utility pas je dit eenvoudig aan.

Metronoom

De geïntegreerde metronoom stelt je in staat om te werken aan je timing. Het klikgeluid van de metronoom heeft een heldere en duidelijke sound.

Aansluitingen

De module heeft een aanal verschillende aansluitingen:

  • Voedingsaansluiting (voor in het stopcontact)
  • USB-MIDI (hiermee kun je de geluiden van de drumkit importeren op je pc)
  • 3.5 mm stereo jack aux in (om je smartphone aan te sluiten zodat je kunt meespelen met je favoriete muziek)
  • 3.5 mm stereo jack headphone output (voor een hoofdtelefoon)
  • 2 x 6,3 mm stereo jack line output (aansluiten op een versterker of voor het opnemen van een drum cover)
  • 2 x 6,3 mm jack trigger-ingangen (voor het aansluiten van twee extra pads)

Algeheel Speelgevoel

Het algehele speelgevoel doet mij denken aan de populaire Alesis Nitro Max, wat een goed teken is. Dit omdat de kits beide even groot zijn en qua functionaliteiten op elkaar lijken.

Na het iets strakker spannen van de snare speelt deze prettig en realistisch, hetzelfde geldt voor de overige toms. Ook de kickdrum heeft een goede respons en is groot genoeg voor een double bass pedaal.

Nu ik een aantal keer op de kit gespeeld heb kan ik geen grote nadelen bespeuren, en moet ik toegeven dat dit een van de beste budget-kits is die ik geprobeerd heb.

Meegeleverde stokken

De door Thomann meegeleverde drumstokken zijn erg lichtgewicht en voelen goedkoop aan. De reguliere 5A stokken van Vic Firth werkte daarom een stuk beter.

Wanneer je als volwassene de Millenium MPS-450 gaat gebruiken zou ik aanraden andere drumstokken te overwegen.

Welke alternatieven zijn er?

Mocht de Millenium MPS-450 niet helemaal jouw soort drumstel zijn, dan zijn er een aantal alternatieven die je kunt overwegen. Lees ook de Top 5 Elektronische Drums met de beste kits voor beginners.

Alesis Nitro Max

We noemden de Alesis Nitro Max al, een elektronisch drumstel dat qua specificaties erg overeenkomt met de MPS-450. De Alesis Nitro Max onderscheidt zich met 1 belangrijke specificatie, namelijk de beschikking over Bluetooth. Ook is de module wat moderner vormgegeven.

Een review van de Alesis Nitro Max lees je hier.

Millenium MPS-150 en MPS-150X

Twee andere elektronische drumstellen die speciaal ontworpen zijn voor beginners, zijn de Millenium MPS-150 en de Millenium MPS-150X. Beide kits zijn geschikt wanneer je iets lager zit in budget.

Voor een schappelijke prijs heb je een volledig elektronisch drumstel inclusief echt bassdrum pedaal. De MPS-150X heeft zelfs mesh heads en een 10″ snare drum, net als de Millenium MPS-450.

Conclusie

Zoals ik al aangaf is de Millenium MPS-450 een van mijn favoriete budget kits die ik tot zover getest heb. De kit bevat eigenlijk alles wat je als beginnende drummer nodig hebt.

Dit elektronisch drumstel mij positief verrast op het gebied van stabiliteit en algehele stevigheid. Het materiaal is echt van goede kwaliteit.

Voor mij heeft deze kit twee nadelen: de meegeleverde drumstokken zijn niet geschikt voor de volwassen drummer en de module beschikt niet over Bluetooth.

Afgezien van deze twee nadelen krijg je met de Millenium MPS-450 een volwaardige beginnerskit met grote snare, realistische mesh heads, een echt kickpedaal en een goede module. Voor minder dan 400 euro is dat zeker een hoge waardering waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *