Elektronisch Drumstel Met Double Bass: Beste Koop

double bass

Een double bass pedaal is geschikt voor drummers die extra power en dynamiek aan hun spel willen toevoegen. In genres als rock en metal is de double-bass pedaal erg populair en eigenlijk ook onmisbaar.

In deze blog bespreken we de verschillende soorten pedalen en lichten we een aantal producten uit met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Wat is een double bass pedaal en hoe gebruik ik het?

Een double bass pedaal is eenvoudig toe te voegen aan je elektronisch drumstel. In principe zijn alle double bass pedalen geschikt voor elke kit (akoestisch of elektronisch). Het toevoegen van een double bass pedaal aan jouw drumstel geeft extra dynamiek en power aan je spel.

Beschik je over een elektronisch drumstel zonder bassdrum pad, bijvoorbeeld de Millenium HD-120, Roland TD-02KV of Alesis Turbo Mesh Kit? Dan is het gebruik van een double bass pedaal niet mogelijk.

In dat geval kun je de hi-hat pedaal instellen als extra bassdrum, zodat je alsnog double bass kunt spelen, maar dat voelt minder realistisch aan. Het kopen van een double-bass pedaal is daarom wel aan te raden.

Verschillende soorten double bass pedalen

Double bass pedalen zijn grofweg te onderscheiden in vier categorieën: single-chain, double-chain, belt-drive of direct drive.

Enkele ketting (single-chain)

Single-chain pedalen zijn meestal de meest voordelige optie. Ze zijn gemaakt met minder materialen en tijd en zijn over het algemeen lagere kwaliteit. Enkele kettingen zijn vaak behoorlijk fragiel en worden over het algemeen niet beschouwd als professionele pedalen.

Je vindt pedalen met een enkele ketting vaak bij drumstellen voor beginners. Het pedaal kan wat wiebelig aanvoelen en de responsiviteit kan afnemen.

Dubbele ketting (double-chain)

Dubbele-kettingpedalen zijn steviger dan enkele-kettingpedalen en zijn meestal responsiever. Bovendien breken de kettingen bij moderne dubbele-kettingpedalen zelden door overmatig gebruik (wat wel bekend is bij enkele-kettingpedalen).

Er is een mogelijkheid dat de kettingen na verloop van tijd slijten, maar dit komt niet vaak voor. Deze pedalen voelen een beetje zwaar aan onder de voet, maar het extra gewicht zal je meer kracht geven.

Riemaandrijving (belt-drive)

Bij ‘belt-drive’ pedalen zijn voetbord en klopper verbonden via een riem. Ze zijn bijna onbreekbaar en hebben voordelen ten opzichte van chain-drive pedalen: ze zijn lichter, reageren sneller en hebben een betere klopper contact.

Een chain-drive ketting kan plotseling breken door metaalmoeheid, een vervelende verrassing tijdens een optreden. Een belt-drive pedaal zal minder snel breken omdat schade aan de riem al vroegtijdig te zien is.

Directe aandrijving (direct-drive)

‘Direct-drive’ pedalen zijn geweldig voor drummers die van razendsnelle dubbele bassen en blast beats houden. Deze pedalen hebben geen nokken, maar zijn gemaakt van een solide verbinding van metaal tussen de voetplaat en de behuizing die de klopperas ondersteunt.

Ze zijn duurder dan andere opties, maar zijn professioneel en responsief. Ze zijn extreem snel en vereisen niet veel kracht om in beweging te komen (in feite vinden sommige drummers deze pedalen misschien een beetje te responsief). Hierdoor kan het enige tijd duren voordat je aan de beweging gewend bent.

Double bass pedalen voor akoestisch of elektronisch drumstel

Er is een enorm aanbod aan verschillende double bass pedalen, variërend van 150 tot 2000 euro. Onthoud dat je eigen techniek altijd het belangrijkst is en een (prijzig) pedaal niet direct gaat zorgen dat je beter gaat drummen. Echter kunnen de specificaties van een double bass pedaal jouw speltechniek wel degelijk positief beïnvloeden en ondersteunen.

Hieronder vind je vier double bass pedalen aangeboden door Thomann. Uit alle vier de categoriën die we zojuist beschreven hebben we de pedaal uitgekozen met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Pearl P-932 Double Bass Drum Pedal

Pearl P-932 Double Bass Drum Pedal is een single-chain double bass pedaal. Het pedaal heeft een solide bodemplaat met aandrijving via een enkele ketting en kunststof beaters, wat zorgt voor een goede balans tussen kracht en snelheid.

Het merk Pearl is een van de populairste merken onder drummers en staat bekend om zijn hoge kwaliteit drums en hardware.

Het drumpedaal is van lichtgewicht en vergt daarom weinig kracht tijdens het spelen. Het pedaal is daarnaast eenvoudig af te stellen naar eigen wens.

Tama Iron Cobra HP600DTW Double

De Tama Iron Cobra HP600DTW Double double bass pedaal is een krachtig en veelzijdig double-chain pedaal uit de populaire Iron Cobra serie van Tama.

Ik heb zelf jarenlang met deze pedalen gerepeteerd en shows gespeeld, en ze blijven gewoon mijn favoriet. Het materiaal is ongelooflijk sterk waardoor ze niet kapot te krijgen zijn.

Het pedaal wordt geleverd met een stevige bodemplaat voor maximale stabiliteit tijdens het spelen en kan optioneel worden uitgerust met de Cobra Coil. Dit is een klein onderdeel dat je op de voetplaat kunt monteren waardoor het pedaal sneller terugspringt.

Gibraltar 4711ST-DB Double Pedal Strap

De Gibraltar 4711ST-DB Double Pedal Strap is een lichtgewicht, belt-drive dubbel bassdrumpedaal met een innovatief ontwerp. Het pedaal is uitgerust met een Strap Drive systeem dat zorgt voor een soepele en responsieve feel, waardoor je snel en nauwkeurig kunt spelen.

De Dual-Beater van het pedaal is gemaakt van zowel plastic als filt, waardoor je kunt schakelen tussen een hardere of zachtere klank, afhankelijk van de muziekstijl waar je in speelt.

Het pedaal heeft ook een verstelbare veerspanning, waardoor je de weerstand van het pedaal kunt afstellen op jouw persoonlijke voorkeur. De nieuw ontworpen G-Class voetplaat zorgt voor goede stabiliteit en grip tijdens het spelen.

Millenium PD-223 Pro Series BD Pedal

Millenium is een aanbieder van elektronische drums in verschillende segmenten. Het merk staat bekend om een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is geschikt voor drummers van alle niveaus. Naast elektronische drums produceert Millenium ook andere producten zoals akoestische drums, hardware of double bass pedalen.

De Millenium PD-223 Pro Series BD Pedal is een direct-drive basdrumpedaal met een aluminium scharnier, stalen basisplaat en instelbare veerspanning. Het heeft draaibare kloppers en wordt geleverd met een stemsleutel met houder. Het is de meest betaalbare direct-drive double bass pedaal en biedt een uitstekende kwaliteit.

Conclusie

De enorme keuze aan double bass pedalen is groot. Door de verschillende pedalen uit te proberen in een muziekwinkel of jouw aankoop eerst thuis uit te proberen, kun je zelf de beste keuze maken. Experimenteer met de veerspanning of het aanpassen van de draaihoek om zo jouw ideale positie te bepalen. 👍

👉 Tip: Eventueel kun je de kloppers te vervangen voor bijvoorbeeld de lichtgewicht Tama CB900AS Accu-Strike Beater. Hierdoor wordt er minder kracht van je benen gevraagd waardoor je langer door kunt spelen.

Lees ook: Elektronisch Drumstel: Beste Koop

nl_NLDutch
Scroll naar boven