Waarom Drummen Goed Is Voor Kinderen

Muziek is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Voor een kind kan leren drummen leuke en leerzame ervaring zijn, en een van de meest uitgesproken keuzes is misschien wel het drumstel.

Drummen gaat verder dan alleen maar lawaai maken; het biedt talloze voordelen voor de fysieke, cognitieve en emotionele ontwikkeling van kinderen. In deze blog gaan we dieper in op waarom drummen een uitstekende keuze is voor de jonge generatie.

Wist je dat akoestische drum kits al bestaan voor kinderen vanaf 3 jaar? Zoals deze Millenium Youngster Drum Set:

Lees ook: Drumstel Voor Kinderen 3-10 Jaar: Beste Koop

1. Fysieke Ontwikkeling

Drummen is een full-body workout voor jonge muzikanten. Het vereist coördinatie tussen handen en voeten, het stimuleert de ontwikkeling van motorische vaardigheden en stimuleert het vermogen tot multitasken.

Het bewegen van armen, handen en voeten in verschillende ritmische patronen draagt bij aan de algehele fysieke conditie van een kind.

2. Ritmische Intelligentie

Ritme is de kern van drummen. Het leren begrijpen en volgen van ritmische patronen draagt bij aan de ontwikkeling van de ritmische intelligentie van een kind.

Dit kan positieve effecten hebben op hun vermogen om patronen te herkennen, wat op zijn beurt handig is bij het leren van wiskunde en lezen.

3. Stressverlichting en Emotionele Uitlaatklep

Drummen fungeert als een uitlaatklep voor emotionele expressie. Kinderen kunnen hun gevoelens uiten door middel van ritme en klank, wat een positieve invloed heeft op hun emotionele welzijn.

Bovendien werkt drummen als een stressverlichter, waardoor kinderen een gezonde manier hebben om spanning en stress te verminderen.

4. Sociale Vaardigheden

Samenspelen is een integraal onderdeel van veel muziekdisciplines, en dat geldt ook voor drummen. Door deel te nemen aan bands of ensembles leren kinderen samenwerken, communiceren en luisteren naar anderen.

Als drummer is het extra belangrijk dat jij je leidend durft op te stellen omdat de rest jouw ritme dient te volgen. Dit is een waardevolle eigenschap om mee te nemen in het dagelijks leven.

5. Zelfdiscipline en Doorzettingsvermogen

Het leren bespelen van een instrument, inclusief drummen, vereist toewijding en doorzettingsvermogen. Kinderen ontwikkelen zelfdiscipline omdat ze regelmatig moeten oefenen om hun vaardigheden te verbeteren.

Deze eigenschappen zijn waardevol en kunnen levenslange voordelen bieden.

Akoestisch Of Elektronisch Drummen?

Of je je kind nu op een elektronisch of een akoestisch drumstel laat oefenen, dat maakt voor de coördinatie en het leerproces niet zo veel uit.

Wel zal er aanzienlijk minder geluidsoverlast plaatsvinden wanneer jouw kind op een elektronisch drumstel speelt, zoals deze Millenium Rookie (vanaf 3 jaar):

Conclusie

Drummen gaat niet alleen over het creëren van geluid; het is een krachtige educatieve tool die de algehele ontwikkeling van kinderen bevordert. Van fysieke vaardigheden tot emotionele expressie, en van ritmische intelligentie tot sociale interactie.

Wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van een elektronisch drumstel? Lees dan deze blog.

nl_NLDutch
Scroll naar boven