Leren Drummen: 6 Belangrijkste Dingen Om Te Weten

leren drummen

Het drumstel is misschien wel een van de leukste en meest toegankelijke instrumenten. Geen gedoe met akkoordenschema’s of bladmuziek. Leren drummen kan iedereen, ook op latere leeftijd!

Wil je leren drummen maar weet je niet weten waar te beginnen? Deze zes tips zullen je helpen om je eerste stappen te zetten op weg naar het bespelen van drums, of je nu net begint of al enige ervaring hebt.

6 Tips

Afhankelijk van jouw ervaring zal het leren drummen je makkelijk of moeilijk afgaan. Wat positief kan bijdragen is als je al enig gevoel voor ritme hebt of misschien een ander instrument bespeelt.

Daarnaast kan het internet je al enorm helpen om bepaalde basiskennis op te doen. Toch zijn er een aantal onmisbare tips die voor iedere nieuwe drummer van belang zijn:

💡 Tip: Wil je direct weten welke kit bij jou past? Ontdek het in minder dan 40 seconden met de keuzehulp.

Begin met de basis

Veel mensen beginnen met leren drummen zonder dat ze weten wat ze aan het doen zijn. Dit is een veel voorkomende valkuil, maar daardoor kan het plezier er ook snel van af gaan omdat je geen doel hebt. Hierdoor verlies je motivatie en dat is zonde.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoe het drumstel in elkaar zit en hoe het werkt.

Onderdelen

Het eerste wat je moet weten over de drums zijn de verschillende onderdelen van de kit. Afhankelijk van het type kit dat je gebruikt, zijn er verschillende onderdelen. Over het algemeen bestaat een drumstel uit de volgende onderdelen: bassdrum, snare, hi-hat en bekkens.

Een (elektronisch) drumstel is naar wens uit te breiden, maar zal altijd uit deze onderdelen bestaan. Start met het los bespelen van de onderdelen en probeer daarna bijvoorbeeld de basdrum en snare met elkaar te combineren.

Speel mee met je favoriete nummers

Een belangrijk aspect van drummen is plezier. Luister naar je favoriete muziek en probeer specifiek op de drums te letten. Er zijn een heleboel liedjes online te vinden waarop je kunt meespelen. Een van de beste dingen die je kunt doen om te leren drummen is het meespelen met een liedje op YouTube.

Veel populaire liedjes zijn online beschikbaar. Een drummer op YouTube legt jou de partijen stap voor stap uit in een tutorial. Dit is een geweldige manier om de drumpartijen te leren!

Begin langzaam

Wanneer je een liedje leert spelen is het belangrijk het nummer een aantal keer goed te luisteren en geheugensteuntjes voor jezelf op te schrijven. Speel het nummer eerst met een lager aantal beats per minute (BPM).

Er zijn voldoende apps of websites die je kunt gebruiken om een nummer vertraagd af te spelen. Zo krijgen je hersenen meer tijd om de drumpatronen te leren.

Probeer niet het hele liedje in één keer te kunnen spelen maar hak het op in stukjes. Speel een aantal keer het couplet, daarna het refrein, vervolgens een specifieke fill een aantal keer.

Kies het juiste digitale drumstel

Er zijn tegenwoordig veel goede digitale drumkits op de markt. Een elektronisch drumstel kan het gevoel van een akoestisch drumstel wonderbaarlijk goed evenaren. Door de geavanceerde techniek is het verschil nauwelijks van echt te onderscheiden.

Onze aanbevelingen

Door je buget te bepalen kunnen sommige keuzes al afvallen. Wil je €300 uitgeven of €3000? Een goed elektronisch drumstel dat lang meegaat begint zo ongeveer bij €500. Het merk speelt hierbij ook een rol. Ga je voor een Yamaha of een Roland (iets duurdere segment maar zeer hoge kwaliteit) of de budget-vriendelijke modellen zoals Millenium of Alesis?

Twee elektronische drum kits die zeer geschikt zijn om te leren drummen, zijn de Roland TD-02KV en de Millenium MPS-450. Allebei de kits zijn compact, eenvoudig op te zetten en bevatten een mesh head snare pad, dat is stiller voor de omgeving en biedt een realistischer speelgevoel. De Millenium bevat zelfs alleen maar mesh heads.

Beide modellen bevatten coachingfuncties en voldoende songs om mee te spelen. De Millenium MPS-450 heeft een bassdrum pedaal met klopper, de Roland TD-02KV niet.

Ben je op zoek naar meer elektronische drumstellen voor beginners? Bekijk dan de beste keuzes.

Neem (online) privé drumlessen

Een uitstekende manier om jouw drum skills te ontwikkelen is door het volgen van lessen. Nu kun je natuurlijk op zoek gaan naar een drumschool bij jou in de buurt, maar er zijn ook efficiënte (en vaak goedkopere) alternatieven. Het volgen van online drumlessen heeft een aantal voordelen:

Online drumlessen

Online drumlessen zijn eenvoudig vanuit huis te volgen. Je hoeft geen drumschool in de buurt te zoeken en hier naartoe te reizen, je kunt eenvoudig vanuit je woonkamer de lessen volgen.

Bij het volgen van drumlessen kun jij zo veel tijd nemen als je wil. Vaak kun je video’s en tutorials terugkijken en alle tijd daarvoor uittrekken die je nodig hebt om het goed te leren.

Maak gebruik van studieboeken

Niet iedereen weet dit, maar ook voor het drumstel bestaat bladmuziek. Door gebruik te maken van studieboeken zul je zien dat jouw niveau snel verbetert en drummen ook leuker wordt.

Veel studieboeken bevatten een CD, DVD of online omgeving zodat je eerst kan luisteren naar wat je moet spelen.

leren drummen

Wees geduldig en neem de tijd

Onthoud dat als je iets nieuws leert, je altijd bij het begin begint. Mogelijk heb je al wat ervaring, maar veel mensen beginnen bij 0. Het is belangrijk om geduldig te zijn en je niet te haasten. Als je het even tegenzit of niet lukt, neem dan even pauze. Tijd is je beste vriend: liever 60 minuten per dag oefenen dan urenlang blokken achter elkaar.

Maak fouten

Het is belangrijk te onthouden dat je leert door fouten te maken. Er is geen manier om fouten te vermijden als je aan het leren bent, dus probeer dat in je achterhoofd te houden en raak niet gefrustreerd als je ze maakt.

Conclusie

Drummen is een leuke en uitdagende vaardigheid die geweldig is voor mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Het is belangrijk om te onthouden dat ongeacht je ervaringsniveau of leeftijd, je kunt drummen. Als je maar bereid bent om er moeite voor te doen.

Er zijn veel goede bronnen online beschikbaar om je te helpen bij het leren drummen, dus iedereen kan leren drummen!

Ook jonge kinderen kunnen prima leren drummen. Benieuwd naar drumstellen die geschikt zijn voor kinderen? Lees dan hier verder.

nl_NLDutch
Scroll naar boven