Elektronisch Drumstel Kopen: Wat Moet Je Weten? | 5 Tips

elektronisch drumstel kopen

Wil je een elektronisch drumstel kopen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Het kopen van een elektronisch drumstel kan ingewikkeld zijn vanwege de vele functies en specificaties waar je rekening mee moet houden.

Geen zorgen! In deze blog bespreken we niet alleen de basisfuncties van een elektronisch drumstel, maar ook minder bekende functies waar je misschien nog niet aan gedacht had. We delen handige tips om jou te helpen bij het kiezen van het perfecte elektronische drumstel dat past bij jouw speelstijl, niveau en budget.

Waar een elektronisch drumstel kopen?

Het is goed om te overwegen waar je je drumstel wil kopen. Ga je voor zekerheid en wil je een nieuw elektronisch drumstel kopen?

Misschien is een tweedehands elektronisch drumstel kopen via Marktplaats een goedkoper alternatief? Ook is het mogelijk dat jouw drumstel wordt aangeboden in de B-Stock. Lees hierover meer in de blog over het kopen van een tweedehands drumstel via Marktplaats.

💡 Tip: Wil je direct weten welke kit bij jou past? Ontdek het in minder dan 40 seconden met de keuzehulp.

Geluidsbibliotheek

Een van de belangrijkste aspecten van een elektronisch drumstel is het aantal geluiden. Ben je tevreden met de geluiden van een standaard akoestisch drumstel? Dan zal vrijwel elk elektronisch drumstel voldoende bieden voor jou.

Als je ook verschillende genres wil spelen zoals pop, rock, metal, jazz of soul, dan gaat een eenvoudige drummodule wellicht gauw vervelen. Op de website van de fabrikant, bijvoorbeeld van Roland, staat veel informatie over de verschillende drummodules.

Wil je een elektronisch drumstel kopen dat voldoet aan de basis? Dan biedt een Roland TD-02KV of Millenium HD-120 al gauw voldoende. Wil je meer geluiden, bekijk dan eens de Millenium MPS-850 of Roland TD-07DMK.

  • Roland TD-07DMK
  • Millenium MPS-850
  • Millenium MPS-850

Mesh head of rubber pads?

Een andere belangrijke factor om te overwegen bij het kopen van een elektronisch drumstel is het type pads dat wordt gebruikt. De twee meest voorkomende soorten pads zijn mesh heads en rubber pads.

Mesh heads

Mesh heads bootsen de speelervaring van een akoestisch drumstel nauwkeurig na door gebruik te maken van strak gespannen gaas. Hierdoor zijn ze gevoeliger dan rubberen pads en reageren ze beter op verschillende speeltechnieken. Hoewel mesh heads duurder zijn dan rubberen pads, is het realisme van het gevoel en de klank het prijsverschil vaak waard.

Wil je meer weten over mesh heads? Lees dan verder in deze blog.

Rubber pads

Rubber pads zijn meestal goedkoper dan mesh heads en zijn minder gevoelig. Ze zijn echter duurzamer en vereisen minder onderhoud dan mesh heads. Rubberen pads zijn een goede keuze voor beginners of voor drummers die op zoek zijn naar een eenvoudig elektronisch drumstel.

Er bestaan ook kits waarbij alleen de snare beschikt over een mesh head, bijvoorbeeld de Roland TD-02KV of de Yamaha DTX6K-X. Dit zorgt al voor een aanzienlijk realisitscher speelgevoel omdat de snare pad over het algemeen de meest gebruikte pad is.

Wil je een elektronisch drumstel kopen dat volledig is uitgerust met mesh head pads, bekijk dan eens de Alesis Nitro Max Kit, Millenium MPS -150X of de Millenium MPS-450.

  • alesis nitro max
  • Millenium MPS-450
  • Millenium MPS-450 E-Drum Set

Aanpasbaarheid

Een groot voordeel van elektronische drums is dat de meeste kunnen worden uitgebreid met extra toms of cymbals. Het is verstandig om vooraf te controleren of jouw kit ook uit te breiden is, als je dat zou willen.

Veel kits zijn standaard uitgerust met drie cymbals (hihat, crash en ride), dat is voor veel drummers te weinig. Door een extra cymbal toe te voegen krijg je de mogelijkheid om je kit uit te breiden met een extra crash, china cymbal, cowbell of welke sound je maar wilt!

Wil je een elektronisch drumstel kopen waar je pads en cymbals aan kunt toevoegen, bijvoorbeeld met het Millenium MPS-450 Expansion Pack, dan ben je in staat om meer complexe patronen en grooves te creëren. Let er wel op dat het type uitbreidingsset compatibel is met het type drumstel. Raadpleeg hiervoor altijd de handleiding.

Hihat Pedaal

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen elektronische drums met een losstaande hihat stand en elektronische drums met een hihat machine. Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Losstaande Hihat Stand

Een losstaande hihat stand heeft een fysiek beweegbare hi-hat bekken en pedaal, vergelijkbaar met een akoestisch drumstel. Dit geeft drummers meer controle en realisme bij het spelen van hi-hat patronen en accenten.

Voorbeelden van kits met een losstaande hihat stand zijn o.a. Millenium MPS-750X, Millenium MPS-850 en alle kits van Efnote en GEWA.

  • millenium mps-750x pro

Hihat Machine Pedaal

Elektronische drums met een hihat machine (bijvoorbeeld de Roland TD-02KV) hebben daarentegen een geïntegreerde hihat-controller, die niet zo fysiek beweegbaar is als een losstaande stand. Dit kan voor sommige drummers een minder realistische speelervaring bieden, maar kan ook handiger en ruimtebesparend zijn.

Het uiteindelijke verschil tussen deze twee soorten elektronische drumkits hangt af van de persoonlijke voorkeur en speelstijl van de drummer.

Niveau

Wil je een elektronisch drumstel kopen, dan is het belangrijk om rekening te houden met het niveau van de drummer. Voor beginners kan het verleidelijk zijn om een instapmodel te kopen, omdat deze vaak goedkoper zijn. Echter, deze drumstellen hebben vaak beperkte functionaliteiten waardoor je er mogelijk snel op uitgekeken raakt. Voor een gevorderde drummer kan dit resulteren in beperkingen bij het ontwikkelen van de eigen speelstijl en vaardigheden.

Aan de andere kant kan een professioneel elektronisch drumstel dat over geavanceerde functies beschikt, zoals de Roland VAD706 of een elektronisch drumstel van Efnote, te ingewikkeld en overweldigend zijn voor beginners. Deze kits zien er fantastisch uit maar als beginner zul je er niet veel meer mee kunnen dan met een Millenium Rookie.

Ben je op zoek naar elektronisch drumstel voor kinderen? Houd dan rekening met de afmetingen van het drumstel en de drumkruk. Voor meer advies over een elektronisch drumstel kopen voor kinderen, lees hier.

Conclusie

Nu je meer informatie hebt over een elektronisch drumstel kopen is de keuze wellicht iets makkelijker. Er zijn veel modellen om uit te kiezen met allemaal verschillende specificaties, maar uiteindelijk hangt alles af van jouw eigen behoefte.

Lees ook: Elektronisch Drumstel: Beste Koop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch
Scroll naar boven