Mesh Heads Voor Elektronisch Drumstel | Uitleg

mesh heads

In tegenstelling tot akoestische drumstellen, bevatten veel elektronische drumstellen mesh heads in plaats van drumvellen.

Het spelen op mesh heads heeft een aantal voordelen die we in deze blog zullen toelichten. We zullen dieper ingaan op wat mesh heads zijn, waarom ze populair zijn en waarom ze een goede keuze zijn voor drummers die op zoek zijn naar een elektronisch drumstel.

Wat zijn mesh heads?

Mesh heads zijn synthetische drumvellen gemaakt van geweven materiaal, meestal polyester of nylon. Ze worden gebruikt op elektronische drumstellen in plaats van traditionele (rubberen) drum pads.

Mesh heads worden gebruikt om het gevoel van een akoestisch drumstel te creëren en om het geluid van het slaan op de pad te triggeren. Wanneer een drummer slaat op een mesh head, wordt de slag geregistreerd door een sensor die de slag omzet in een elektronisch signaal dat vervolgens naar de module van het drumstel wordt gestuurd.

De eerste mesh heads kwamen op de markt in 1997 tijdens de introductie van de eerste Roland TD-10. Fabrikanten Roland en Remo (drumvellen fabrikant) hebben tijdens een samenwerking deze nieuwe soort pad geïntroduceerd die dezelfde look en feel boden als een akoestisch drumvel. Tegenwoordig zijn mesh heads doorontwikkeld en veel geavanceerder geworden.

Waarom zijn mesh heads populair?

Realistisch speelgevoel

Er zijn verschillende redenen waarom mesh heads populair zijn bij drummers. Ten eerste bieden ze een realistischer speelgevoel dan de rubberen pads die vroeger vaak werden gebruikt op elektronische drumstellen.

Daarnaast zijn ze veerkrachtiger en responsiever, waardoor drummers het gevoel hebben dat ze op een echt drumvel slaan. Dit is vooral belangrijk voor drummers die gewend zijn aan het spelen op akoestische drumstellen.

Respons

De diameter van de meeste pads is ongeveer 10 inch. Dit betekent dat ze kleiner zijn dan de meeste akoestische drumvellen en daarom gemakkelijker kunnen worden gepositioneerd. Het gevoel is identiek voor alle pads, of ze nu een 10 inch tom of een 18 inch floor tom vertegenwoordigen. Dit geeft je dezelfde respons voor alle toms; iets wat onmogelijk is bij een akoestische set.

Geluidsniveau

Een ander voordeel is dat mesh heads aanzienlijk stiller zijn voor de omgeving dan rubberen drum pads. Ze produceren minder geluid voor de omgeving en zijn daarmee perfect voor situaties waarin je het geluidsniveau liever laag wilt houden.

Duurzaamheid

Ten slotte zijn mesh heads duurzamer dan rubberen pads. Rubberen pads moeten eerder worden vervangen vanwege slijtage en beschadiging door het spelen, terwijl mesh heads langer meegaan. Na veelvuldig spelen op een rubberen drum pad kan slijtage duidelijk zichtbaar worden of na lange tijd de gevoeligheid afnemen.

Prijs

Het nadeel van een elektronisch drumstel met mesh heads is dat deze vaak iets prijziger zijn. Toch hoeft een elektronisch drumstel met mesh heads niet duur te zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Alesis Nitro Max Kit, Millenium MPS-450 of de Millenium MPS-150X E-Drum Mesh Set.

Sommige kits zijn uitgerust met enkel een mesh head snare pad, zoals de Yamaha DTX6K-X E-Drum Set of de Roland TD-02KV V-Drums Kit. Omdat de snare over het algemeen de meest gebruikte pad is zorgt dit al voor een veel aangenamer en realistischer speelgevoel.

💡 Tip: Wil je direct weten welke kit bij jou past? Ontdek het in minder dan 40 seconden met de keuzehulp.

Conclusie

Mesh heads bieden een aantal voordelen: ze zijn stiller voor de omgeving, bieden een realistischer speelgevoel en gaan langer mee.

Als je serieus aan de gang wil gaan met drummen, is het zeker aan te raden om een drumstel te kopen met mesh heads. Wanneer je alleen nog wil oriënteren of drummen wat voor jou is, volstaat een elektronisch drumstel met rubber pads ook. De meeste drumstellen kun je eenvoudig uitbreiden met mesh heads of rubberen pads upgraden met mesh heads.

Meer tips over over kopen van een elektronisch drumstel lees je hier.

nl_NLDutch
Scroll naar boven