Veel mensen denken dat het leren van een instrument iets is dat je in je jeugd moet doen, maar dat is zeker niet het geval! Drummen is een muziekvorm die toegankelijk is voor iedereen, ongeacht leeftijd.
In deze blog leggen we uit of het mogelijk is om te leren drummen op latere leeftijd, hoe je kunt beginnen en wat de voordelen zijn van het leren bespelen van een instrument op latere leeftijd, en dan drummen in het bijzonder.
In deze blog
Waarom Drummen op Latere Leeftijd?
We weten allemaal dat kinderen sneller en efficiënter leren dan volwassenen. Maar dat betekent niet dat je als volwassene uitgeleerd bent en geen nieuwe hobby kunt ontdekken en hier ook goed in kunt worden.
Naast dat het leuk is om iets nieuws te leren, is het trainen van je hersenen belangrijk om je hersenen gezond en fit te houden. Maar waarom zou je op latere leeftijd dan nog een nieuw instrument gaan leren?
Uitoefenen van Passie
Veel mensen koesteren een levenslange passie voor muziek maar hebben nooit de tijd gevonden om een instrument te leren. Als je altijd al gefascineerd was door het ritme en de kracht van drummen, dan is nu het moment om die drumstokken tevoorschijn te halen!
Stressvermindering
Helpt drummen tegen stress? Jazeker!
Drummen is een uitstekende manier om stress te verminderen. Het fysieke aspect van het slaan op de drums, gecombineerd met de mentale focus die nodig is om ritmes en patronen te volgen, kan helpen om de geest te kalmeren en de emoties in balans te brengen.
Creatieve en Sportieve Uitlaatklep
Muziek maken biedt een creatieve uitlaatklep die, mits je er plezier in hebt, je leven echt kan verrijken. Bovendien is drummen een van de weinige instrumenten waarbij je met al je ledematen fysiek actief bent.
Je kunt een goede drumsessie vergelijken met een workout, waarbij je niet alleen fysiek maar ook mentaal bezig bent om een doel te behalen.
Hoe Begin Je Met Drummen?
“Maar waar begin ik dan?”, vraag je je misschien af. Logisch, want het aanschaffen van een drumstel is nu eenmaal iets anders dan het kopen van een mondharmonica. Om te beginnen met leren drummen op latere leeftijd kun je onderstaande tips in acht nemen:
Akoestisch of Elektronisch?
Wanneer je nog niet over een drumstel beschikt, is het slim om eerst te bepalen of je een akoestisch of elektronisch drumstel wilt.
Een akoestisch drumstel zal altijd het meest realistisch en authentiek aanvoelen. Toch komen er een aantal nadelen kijken bij akoestische kits:
- Geluidsoverlast: een drumstel produceert zeer veel geluid en is daarom doorgaans niet geschikt voor appartementen of rijtjeshuizen
- Ruimte: een akoestisch drumstel neemt doorgaans meer plek in beslag
- Prijs: akoestische drums zijn meestal duurder dan elektronische drums
Elektronische drumstellen gaan al deze problemen tegen en stellen je in staat om ongestoord te drummen met een koptelefoon op.
💡 Tip: Overweeg je een elektronisch drumstel aan te schaffen? Maak dan gebruik van de Keuzehulp en vind binnen 40 seconden jouw ideale elektronische drumstel.
Overweeg Drumlessen
Een goede drumschool kan je helpen om de basisprincipes snel onder de knie te krijgen. Een drumleraar kan ook met jou meedenken en jouw specifieke wensen in kaart brengen om nog meer uit je lessen te halen.
Een andere mogelijkheid is het volgen van online drumlessen, bijvoorbeeld bij Drumeo. Ook via YouTube zijn duizenden drumlessen (gratis) te volgen.
Begin met de Basis
Begin met het leren van basisritmes en simpele drumtechnieken. Oefen regelmatig en wees geduldig. Onthoud: If you want to run, you need to know how to walk first. Met andere woorden: Begin langzaam en bouw het tempo langzaam op.
Probeer niet gelijk ingewikkelde patronen te spelen, dat komt later wel. De eerste stap bij het leren drummen op latere leeftijd is om de basis onder de knie te krijgen.
Oefen Regelmatig (En Heb Plezier)
Consistentie is de sleutel. Het is handig om regelmaat aan te brengen in je oefenpatroon. Oefen bijvoorbeeld dagelijks een kwartier, in plaats van 1 keer per week uren achter elkaar.
Misschien nog wel het allerbelangrijkste: doe wat je leuk vindt! Probeer mee te spelen met je favoriete muziek zodat het drummen natuurlijk aan gaat voelen en extra plezierig wordt omdat je meespeelt met nummers die je kent.
De Voordelen van Leren Drummen op Latere Leeftijd
Er zitten een aantal voordelen aan leren drummen op latere leeftijd, namelijk:
Verbeterde Coördinatie
Het drumstel is het enige instrument waarbij je zowel je handen als voeten gebruikt. Dit is een goede oefening om je coördinatie te verbeteren. Dit kan vooral nuttig zijn naarmate je ouder wordt, omdat het helpt om de hersenen actief te houden.
Mentale Stimulatie
Wanneer je muziek maakt worden je hersenen op een unieke manier gestimuleerd. Het leren van nieuwe ritmes en patronen helpt om de cognitieve functies scherp te houden. Ook kan het bijdragen aan het verbeteren van geheugen en concentratie.
Sociale Verbindingen
Drummen is iets dat je gemakkelijk in je eentje kunt doen, maar hoe leuk is het als je je passie voor muziek kunt delen met anderen?
Wanneer je een aantal basisprincipes van het drummen beheerst kun je de stap zetten om in een band te gaan spelen. Via internet zijn er verschillende platformen waar drummers worden gezocht of aangeboden.
Fysieke Gezondheid
Of je nu jazz of metal speelt, als drummer ben je altijd in beweging. Afhankelijk van de muziekstijl sla je harder of zachter, maar ook daarin kun je eigen stijl ontwikkelen.
Drummen is een fysieke activiteit waarmee je calorieën verbrandt. Ongemerkt ben je als drummer dus ook nog eens sportief bezig.
Conclusie
Het is nooit te laat om iets nieuws te leren. Drummen is een goed voorbeeld van een vaardigheid die je eigenlijk altijd kan oppakken, hoe oud je ook bent. Of je nu 2 of 102 jaar bent, muziek is iets van alle generaties en daarmee ook het ritme van een drumstel.
Leren drummen op latere leeftijd heeft verschillende voordelen, en wanneer je bovenstaande tips in acht neemt zal het iets zijn dat je leven ongetwijfeld gaat verrijken. Drummen geeft plezier en voldoening, maar kan ook nieuwe mogelijkheden openen, ongeacht je leeftijd of ervaring.