Roland TD-02KV vs Yamaha DTX402K

Als je op zoek bent naar een goed elektronisch drumstel voor beginners, kom je waarschijnlijk modellen tegen zoals de Roland TD-02KV en de Yamaha DTX402K. Beide kits zijn populair in deze prijsklasse en bieden veel waar voor hun geld. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen die het maken van een keuze makkelijker (of moeilijker) kunnen maken. In deze blog vergelijken we de twee sets zodat de keuze iets makkelijker wordt.

Roland TD-02KV

De Roland TD-02KV is een stevig en compact elektronisch drumstel voor beginners. Deze kit is ontworpen voor beginners en zeer geschikt om te beginnen met drummen.

De Roland TD-02KV is een elektronisch drumstel voor beginners dat beschikt over de basisfunctionaliteiten die een startende drummer nodig heeft.

De hihat en de kickdrum zijn beiden triggerpedalen, wat inhoudt dat de hihat niet open en dicht gaat en de bassdrum niet ergens tegenaan trapt. De cymbals van de Roland TD-02KV beschikken over een choke-functie (dempen bij vastpakken).

Zoals je kunt zien is de kit niet volledig uitgerust met mesh heads, maar enkel de snare. Omdat de snare doorgaans de meest gebruikte trommel is, scheelt dit al enorm in speelcomfort in tegenstelling tot de TD-02K die geen mesh heads heeft.

De rest van de trommels zijn van rubber en voelen daardoor iets minder realistisch en ook eenvoudiger aan, maar geven het geluid goed door.

De module van de Roland TD-02KV is gebruiksvriendelijk en eenvoudig ingericht zonder ingewikkelde functies. De basis is mogelijk: metronoom aanzetten, volume aanpassen en gemakkelijk schakelen tussen verschillende kits. Zelf kits samenstellen is niet mogelijk met deze kit.

Beschikt de Roland TD-02KV over Bluetooth? Ja en nee. Standaard zit dit niet ingebouwd in de module, maar bij aanschaf van de Boss BT Dual bestaat deze mogelijkheid er wel. Plug hem achterin de module en je ontvang direct draadloos je favoriete muziek.

De kit is op het moment van schrijven beschikbaar rond de 419 euro.

Yamaha DTX-402K

De populaire DTX-serie van Yamaha gaat ver door tot aan de high-end Yamaha DTX10K-X, waarbij voor alle kits van dit merk geldt: alle kits van Yamaha zijn super stevig en solide. De DTX-402K is de meest budgetvriendelijke optie in deze serie.

Wat maakt de Yamaha DTX-402K het overwegen waard? Ten eerste heeft de kit speciale KU-100 Silent Kick Pedalen, die veel minder geluid maken dan andere hihat pedalen. Ook de 10 coaching programma’s zijn een leuke bijkomstigheid, zodat je extra goed aan je timing kunt werken.

De coaching programma’s, maar ook de opnamefunctie, maken de kit zeer geschikt om te leren drummen.

Net als de Roland TD-02KV heeft deze kit rubberen pads. De pads zijn iets kleiner, namelijk 7,5″. Ook de snaredrum is een rubberen pad.

De module van de DTX-402K heeft opvallend genoeg geen display – je zult het dus moeten doen met de lampjes op de module. Ook biedt deze kit geen Bluetooth functie. Dit maakt de module dus iets beperkter.

De kit wordt bij elkaar gehouden door een stevig rack dat aan de standaard voldoet waar Yamaha bekend om staat: het bieden van muziekinstrumenten van hoge kwaliteit en duurzaamheid.

Op dit moment is de Yamaha DTX-402K beschikbaar rond de 435 euro.

Wat zijn de verschillen?

In veel opzichten lijken de TD-02KV en de DTX-402K op elkaar; zowel Yamaha als Roland zijn topmerken binnen de muziekindustrie en niet te vergelijken met merken die zich focussen op de beginnende drummers met een beperkt budget, zoals Millenium dit doet.

In onderstaande tabel vind je alle verschillen tussen de Roland TD-02KV en de Yamaha DTX-402K.

Roland TD-02KVYamaha DTX-402K
Mesh head snareJaNee
Mesh head tomsNeeNee
Snare pad8″7,5″
BluetoothJa*Nee
DisplayJaNee
Drum kits1610
OpnamefunctieNeeJa
Coaching programma’s510
PrijsBekijk prijsBekijk prijs
* met Boss BT Dual Adaptor

Welke moet je kiezen?

Jouw uiteindelijke keuze hangt grotendeels af van wat je belangrijk vindt aan een elektronisch drumstel. Wel kunnen we op basis van de verschillen beide kits aanraden voor verschillende soorten drummers:

  • Voor een realistische speelervaring: De Roland TD-02KV is het meest geschikt als je waarde hecht aan realistisch klinkende geluiden. Ook de mesh head snare is een grote pré aan deze kit. Mesh heads vangen de slagen beter op en voelen veel meer aan als een echte snaredrum.
  • Voor leren drummen en oefenen: Dankzij de opnamefunctie en meer programma’s die helpen bij coaching, is de Yamaha DTX-402K meer geschikt voor drummers die willen werken aan hun kwaliteit en drumvaardigheden.

Welke van de twee je ook kiest, op het gebied van kwaliteit zul je zeker niet inleveren. Beide kits zijn van stevig materiaal en zullen niet snel slijten.

Wij hopen dat deze vergelijking je verder heeft geholpen. Succes met kiezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *