De voornaamste reden om een elektronisch drumstel te kopen is wegens het beperken van geluidsoverlast. Een akoestisch drumstel produceert al gauw een geluidsniveau van >100 decibel, wat makkelijk door de hele buurt te horen is. Niet ieder een vindt dat prettig.
Een belangrijke factor dat een elektronisch drumstel geluidsoverlast produceert is het doordreunen van de bassdrum. Maar ook de hihat of de toms kunnen geluid geven.
Het hardste geluid is eenvoudig te dempen met De Roland NE-10 Noise Eater of een drumtapijt. In deze blog lichten we de producten verder toe maar geven we ook andere tips.
💡 Tip: Lees ook: Elektronisch Drumstel: Beste Koop
Hoeveel Geluid Produceert Een Elektronisch Drumstel?
Een elektronisch drumstel is gemaakt om stil te kunnen oefenen, en een elektronisch drumstel is al véél stiller dan een akoestische. Elektronische kits worden steeds geavanceerder en daarmee ook stiller.
Maar dat een elektronisch drumstel geluidsoverlast produceert ga je helaas nooit helemaal uit de weg.
In onderstaande video kun je zelf luisteren hoe elektronische drums klinken zonder koptelefoon:
Zoals je zelf kunt horen is het geluid dat geproduceerd wordt niet erg hard, maar de voornaamste reden dat een elektronisch drumstel geluidsoverlast produceert is de bassdrum.
Als je in een appartement woont zal het iets zijn dat je (onder)buren wel degelijk zullen horen of misschien last van zullen ondervinden.
Hoe Geluidsoverlast Voorkomen?
Er zijn een aantal manieren om het geluidsoverlast van een elektronisch drumstel tegen te gaan. Een aantal makkelijke oplossingen staan hierover voor je op een rijtje.
Investeer In Materiaal
Een oplossing die direct en eenvoudig toepasbaar is, is het aanschaffen van accessoires. Via Thomann kun je alvast een kijkje nemen bij de verschillende producten, maar hier lichten we de belangrijkste uit.
Drumtapijt
Een drumtapijt geeft de ruimte een leukere uitstraling maar zal tegelijkertijd bij een elektronisch drumstel geluidsoverlast laten afnemen.
Dit stevige drumtapijt van Roland heeft een rustige uitstraling en zal het hardste geluid al doen afnemen. Daarnaast beschikt het kleed over antislip zodat je drum kit en hardware niet weg kunnen schuiven tijdens het spelen.
Op de website van Thomann vind je ook kleden met een kleur of in bijvoorbeeld Perzische stijl.
Roland NE-10 Noise Eater
Deze Noise Eater van Roland zegt het eigenlijk al: hij “eet” het geluid van de dreunende bassdrum op, waardoor het geluidsoverlast met maar liefst 75% zal afnemen. Je plaatst je bassdrum pedaal op het plateau dat aan de onderkant voorzien is van een geluidsdempende ondergrond.
Optioneel kun je ook je hihat pedaal op den Noise Eater zetten, maar de bassdrum zal het meeste effect geven.
Voor drummers in een appartement zal de Noise Eater een waardevolle toevoeging zijn aan je kit, zodat je onderburen geen last van jouw elektronisch drumstel hoeven te hebben en jij ongestoord kan oefenen.
Mesh Heads
Het spelen op mesh heads zal het geluidsniveau van jouw elektronisch drumstel al flink verlagen. Mesh heads zijn gaasvellen die ervoor zorgen dat het spelen niet alleen realistischer aanvoelt, maar dus ook stiller is voor de omgeving.
De meeste (duurdere) elektronsiche drumstellen worden geleverd met mesh heads, maar er zijn ook betaalbare en goede kwaliteit kits met mesh heads, zoals de Alesis Nitro Max Kit of de Roland TD-02KV.
Bouw Een Verhoging
Voor wie zelf aan de slag wil, kan door middel van deze Engelstalige tutorial een eigen verhoging maken. Door je elektronisch drumstel op deze verhoging te zetten zullen de ergste trillingen afnemen.
Oefen Met Een Practice Pad
Wil je helemaal geen geluid produceren? Overweeg dan eens een practice pad. Dit pad heeft de grootte van een bord en kun je overal mee naartoe nemen. De rubberen bedekking geeft een realistisch speelgevoel, alsof je op een snare slaat.
Qua dynamiek is een practice pad niet te vergelijken met een elektronisch drumstel, maar het is een geschikt middel om je coördinatie te trainen.
Roland VQD106
In 2024 is Roland met een inventieve oplossing op de markt gekomen: De Roland VQD106, het stilste drumstel ter wereld. Dit drumstel is tot 75% stiller dan reguliere elektronische drumstellen en produceert slechts 30dB aan geluid.
Maak Afspraken
Communication is key: wees duidelijk naar je buren! Vertel dat jouw elektronisch drumstel geluidsoverlast kan produceren, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Als mensen ergens van op de hoogte zijn zien je dat ze het vaak niet erg vinden.
Spreek eventueel af wanneer je wel/niet speelt, bijvoorbeeld niet in de avonden na 19:00.
Conclusie
Het is vervelend als een elektronisch drumstel geluidsoverlast geeft, maar gelukkig zijn er een aantal oplossingen.
Het maken van afspraken is voor beide partijen sowieso belangrijk, maar het aanschaffen van de bovengenoemde producten kan het geluidsniveau al flink beperken.