Op maandagmiddag 6 mei heb ik bij de nieuwe vestiging van Bax Music in Amsterdam de Efnote 3 getest.
Efnote is een relatieve nieuwkomer uit Japan binnen de elektronische muziekwereld en biedt drumstellen met voornamelijk akoestische designs én vrijwel alleen akoestische geluiden.
Ik kan me bij de eerste slag op de snare al herinneren dat ik dacht: dit is anders. In deze review neem ik je mee in mijn ervaring met de Efnote 3.
Wat zit er in de doos?
- 8″ kick pad
- 12″ snare pad
- 3 tom pads
- 12″ hihat pad
- 2 x crash pad 14″
- 16″ ride pad
- EFD-3 Drum Module
- Hardware (tripods, tomhouders, hihatarm, bekkenarmen, etc.)
- Kabels
- Handleiding
Nieuwe generatie
Efnote biedt verschillende modellen elektronische drums, variërend van 2000 tot 8000 euro. Na al eerder op de Efnote 5 en 5X gespeeld te hebben, was ik benieuwd naar de Efnote 3, die echter niet wordt geleverd in akoestisch design en ook geen hihat standaard heeft.
Het voordeel van de Efnote 3 is dat het de meest betaalbare manier is om in te stappen in het merk.
Op het oog zien de kits van Efnote met akoestisch design er naar mijn mening mooier uit, maar de Efnote 3 en 3X zijn ook zeker zeer designvol weergegeven.
Het verschil tussen de Efnote 3 en 3X is dat de 3X beschikt over een losse hihatpedaal, waardoor het drummen nog wat realistischer aanvoelt.
Wereld van verschil
Wanneer je plaatsneemt achter de kit en een aantal noten speelt zul je al merken dat deze kit anders is dan anders. Zelfs bij het zachtjes laten vallen van een drumstok op de ride, hoor je de nuance zoals je dat ook bij een akoestisch drumstel hoort.
Tijdens het spelen van mijn eerste groove sloot ik mijn ogen en probeerde ik het gevoel te onderscheiden van spelen op een akoestisch drumstel, maar het verschil was gewoon niet te merken.
Het voelt onwerkelijk om te zeggen, maar zelfs kits uit het hoogste prijssegment zoals een Roland TD-50KV of Yamaha DTX10K zijn niet te vergelijken met de kits van Efnote.
💡 Met de Efnote Tools App kun je eenvoudig je kit aanpassen op afstand? Bovendien kun je met de “Swap” functie gemakkelijk elk geluid van toms en cymbals verwisselen en nieuwe kits downloaden.
Stroke Scope en Accuracy Score
Opvallend aan de module is dat deze wat weg heeft van een moderne e-reader met een touch screen. Eerlijk gezegd vond ik het wel prettig dat er niet allerlei lampjes en kleuren op de module zaten zoals bij sommige andere kits.
Al direct ontdekte ik een aantal leuke functies, waaronder Stroke Scope. Met deze functie wordt jouw groove direct vertaald naar bladmuziek op het scherm. Handig voor als je ideeën hebt en deze wil onthouden voor later.
Een andere functie genaamd Accuracy Score is ook het noemen waard omdat deze jou als drummer echt beter gaat maken. Zet de functie aan, zet een willekeurige beat in en de module gaat jouw spel analyseren. Hoe strakker je speelt, hoe hoger je score.
De score wordt voor elk element afzonderlijk gemeten (hihat, snare, kick en ride) waardoor je precies weet waar de kansen liggen om jezelf te verbeteren.
Algehele speelgevoel
Zoals ik al eerder aangaf is het gehele speelgevoel van de Efnote 3 super realistisch. Naast het feit dat de module vrijwel alleen over echte akoestische samples beschikt, bewegen de cymbals ook op een heel natuurlijke manier.
Waar je het bij veel elektronische kits moet doen met toms van 8″ of misschien 10″, wordt de Efnote 3 geleverd met een 14″ snare, 2 x 10″ toms en 14″ floor tom. De cymbals zijn ook realistisch qua grootte, namelijk 12″ (hihat), 14″ (crashes) en 16″ (ride).
Voor- en nadelen
Heeft deze kit dan alleen maar voordelen? Nee, er zijn een aantal kleine tegenvallers. Zo reageert het touch screen niet altijd even goed op de aanraking en moet je soms wat harder drukken. Ook beschikt de kit niet over een losse hihat pedaal (de Efnote 3X en andere modellen van Efnote wel).
Deze nadelen vallen wat mij betreft in het niet bij de voordelen die deze kit te bieden heeft.
Voordelen
- Nauwelijks van akoestisch te onderscheiden
- Innovatieve functies zoals Stroke Scope en Accuracy Score
- Betaalbaar vergeleken met andere Efnote modellen
- Geïntegreerde Bluetooth
Nadelen
- Module reageert niet altijd even goed op aanraking
- Geen echt hihat pedaal
Conclusie
Er zijn weinig elektronische drumstellen die als volwaardige vervanging voor een akoestisch drumstel kunnen dienen, maar de Efnote 3 (en andere modellen) komen heel erg dicht in de buurt.
Efnote onderscheidt zich met zijn innovatieve functies van andere merken zoals Roland, Yamaha en Alesis en is nu een serieuze concurrent in de markt van high-end elektronische drums.
Voor wie serieus met drummen aan de slag wil en het authentieke speelgevoel van een akoestisch drumstel wil behouden, is de Efnote 3 de perfecte oplossing.