Efnote Mini Review

 • efnote mini
 • efnote mini
 • efnote mini

Waardering: 4,6 / 5

Efnote is het jaar 2024 goed gestart door het uitbrengen van een gloednieuw elektronisch drumstel: de Efnote Mini.

Deze miniatuurversie van de Efnote 5, die qua grootte te vergelijken is met een compact vintage drumstel, zou voor zowel kinderen als volwassenen geschikt zijn.

In deze review duiken we dieper in de specificaties van de Efnote Mini, wegen we de voor- en nadelen af, en komen we tot een conclusie over deze nieuwste toevoeging aan de elektronische drumfamilie.

Efnote Mini

Het in 2018 opgerichte Efnote, dat gestart is door o.a. voormalig medewerkers van Roland, is een gerenommeerde fabrikant van elektronische muziekinstrumenten uit Japan. Sindsdien heeft het bedrijf bekendheid verworven vanwege hun innovatieve kijk op elektronische drums.

Efnote biedt high-end kits aan met veel aandacht voor design. Na het uitbrengen van 6 verschillende modellen (3, 3X, 5, 5X, 7 en 7X) en een aantal PRO-configuraties, focust Efnote zich ditmaal op een compactere kit.

Met een oppervlakte van 0,8m² (115cm x 70cm) is deze kit zeker compact te noemen en past dan ook gemakkelijk in een appartement of (kinder)kamer.

💡 Tip: Wil je meer weten over Efnote? Je leest het in deze blog.

Wat zit er in de doos?

De verpakking bevat:

 • 14″x 10″ Bass Drum
 • 10″ x 4,5″ Snare pad (triple-zone)
 • 08″ x 6,5″ Tom pad (dual-zone)
 • 10″ x 10″ Floor Tom pad (dual-zone)
 • 08″ Splash/Crash pad (dual zone)
 • 12″ Hihat pad (triple-zone)
 • 16″ Ride pad with choke (triple-zone)
 • Snare stand
 • 1 cymbal stand
 • Tom holder + cymbal arm voor splash pad

Let op: de inhoud bevat geen hihat standaard en drumkruk.

Kick en drum pads

De Efnote Mini is een compacte kit en ziet er daarmee net wat anders uit dan de meeste elektronische drumstellen.

De kick drum heeft een afmeting van 14″ x 10″ en is daarmee te vergelijken met de afmeting van een floor tom van een akoestisch drumstel. Dat is klein, maar bespaart wel een hoop ruimte. De geprogrammeerde geluiden reiken van een 18″ tot 22″ bass drum.

Met een slagoppervlak van 10″ is de snare drum aan de kleine kant, maar groot genoeg voor de juiste grooves. De 3 zones (vel, rand en zijkant) voelt de snare zeer realistisch aan.

Hihat en bekkens

Met een 12″ hihat pad die 360° rondom te bespelen is, bereik je een realistischer gevoel van drummen dan bij de Efnote 3 die niet beschikt over een echt hihat pedaal.

De 8″ splash kan dienen als als crash cymbal, maar is daar gezien de omvang eigenlijk te klein voor. Toch is Efnote een van de weinige merken die splash cymbals met succes integreert in hun kits.

💡 Tip: De Efnote Mini is uit te breiden met 1 extra cymbal of 1 extra tom.

De omvang van de pads mag misschien aan de kleine kant zijn, de geluiden die geproduceerd kunnen worden liggen tussen een 8″ splash cymbal en een 21″ ride cymbal.

Hardware

De Efnote Mini bevat een aantal onderdelen om het geheel goed en stevig op te zetten. De cymbal- en snarestands zijn lichtgewicht maar stevig waardoor de kit niet verschuift tijdens het spelen.

Het hihat pedaal wordt overigens niet meegeleverd in het pakket, evenals een drumkruk en bassdrum pedaal.

Het in elkaar zetten van het geheel is een fluitje van een cent en vraagt weinig technische kennis.

Efnote Mini Module

efnote mini

De strak afgewerkte module van de Efnote Mini is gemakkelijk te bedienen dankzij het touchscreen.

Efnote heeft al 12 verschillende preset kits voor je klaargezet. Er zijn ook 8 slots beschikbaar om je eigen kits samen te stellen. Het merk wil de geluiden van authentieke drums het liefst zo veel mogelijk behouden, daarom bevat de module zo goed als alleen maar akoestische geluiden.

De module bevat een aantal leuke functies zoals Stroke Scope, waarmee jij precies kan zien hoe accuraat je spel is.

Dankzij de geïntegreerde Bluetooth kun je eenvoudig meespelen met je favoriete muziek via Spotify of YouTube.

Efnote Mini geschikt voor kinderen?

Door de afmetingen zal het voor een volwassene drummer even wennen zijn wanneer je plaatsneemt achter de Efnote Mini. Het gevoel is te vergelijken met een klein akoestisch drumstel zoals je die ziet in intiemere settings zoals jazzclubs of cafés.

Toch is de Efnote Mini zo ontworpen dat elke leeftijdsgroep plezier kan beleven aan de kit. De kit is daarom meer geschikt voor hobbymatig gebruik en niet direct voor opnamewerk of grote optredens.

Voor- en nadelen

De Efnote Mini heeft een aantal voor- en nadelen, met als grootste voordeel naar mijn mening de afmeting. Een bekend probleem bij drummers is ruimtegebrek; daar heeft Efnote echt over nagedacht.

Alle kits van Efnote, en ook de Efnote Mini, hebben een premium uitstraling en voelen zeer stevig en stabiel aan. Tegelijkertijd komt deze kwaliteit ook met een iets hogere prijs.

Een ander voordeel is dat de snare op een snarestand staat en niet aan een rack gemonteerd is, waardoor het geheel niet beweegt tijdens het spelen.

Veel elektronische drumstellen zijn te groot of onhandig voor kinderen, maar het leuke aan deze kit is dat nu ook de jongste drummers eenvoudig aan hun muziekcarrière kunnen beginnen.

Voordelen

 • Geschikt voor kleinere ruimtes
 • Ook geschikt voor kinderen
 • Innovatieve functies zoals Stroke Scope
 • Materiaal van hoge kwaliteit
 • Bluetooth

Nadelen

 • Beschikbaar in 1 kleur
 • Hoger geprijsd dan gemiddeld
 • Uitbreidingsmogelijkheden zijn minimaal

Conclusie

De Efnote Mini voelt aan als een volwaardig elektronisch drumstel en zeker niet als speelgoed. Desondanks is het drumstel te gebruiken voor volwassenen en kinderen van elk niveau.

Deze kit is ideaal voor drummers die willen oefenen zonder geluidsoverlast te veroorzaken maar eigenlijk weinig plek hebben voor een groot drumstel.

De toms, cymbals en hardware voelen zeer stevig aan en de module bevat een aantal leuke functies. Al met al is de Efnote Mini een prachtig afgewerkte kit die je zal blijven verrassen.

De kit is relatief prijzig, maar daar krijg je veel kwaliteit voor terug. Bovendien zal de kit langer meegaan, in tegenstelling tot budget elektronische drumstellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch