Zildjian Alchem-E: Alles Wat Je Moet Weten

Iedere drummer weet dat Ziljdian bekend staat als een van de allergrootste merken voor cymbals. Maar het produceren van elektronische drumstellen heeft Zildjian nooit eerder gedaan. Met de Zildjian Alchem-E serie is daar verandering in gekomen.

In 2024 zijn er drie modellen op de markt verschenen: Zildjian Alchem-E Bronze E, Gold en Gold EX. In deze blog vertellen we alles wat je moet weten over deze high-end drumstellen die een serieuze concurrentie zijn voor merken als Roland, Yamaha en Efnote.

Nieuwste innovatie

De kits uit de Zildjian Alchem-E Serie zijn ontworpen voor serieuze (professionele) drummers die waarde hechten aan kwaliteit en uitstraling. Zoals je kunt zien zijn de kits nauwelijks van echt te onderscheiden. Dit komt ook door de bronskleurige bekkens, iets dat we nog niet eerder zagen bij elektronische drums.

Binnen de serie zijn er drie modellen te onderscheiden, hoewel ze alledrie dezelfde Zildjian E-Vault module bevatten. Dit heeft Zildjian anders aangepakt dan bijvoorbeeld GEWA of Efnote, waarbij duurdere kits vaak ook modules met meer functionaliteiten en geluiden bevatten.

Zildjian Alchem-E Bronze EX

De Zildjian Alchem-E Bronze EX is het basismodel uit de serie en onderscheidt zich met een compactere bassdrum en minder diepe ketels van de andere twee modellen. De Bronze EX bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Toms: 18″, 14″, 10″ (2x), 12″
  • Cymbals: 14″, 16″, 18″
  • Stands: Boom cymbal stand (2), module stand

Deze kit wordt als enige geleverd in een Matte Black design. Daarnaast is de onderkant van de toms open, in plaats van bedekt met een drumvel. Voor de sound zal dit geen verschil maken, maar het ziet er iets minder realistisch uit.

De Zildjian Alchem-E Bronze EX is de meest ruimtebesparende optie en is daarom voornamelijk aan te raden aan drummers die de kit willen opzetten op een plek waar ruimte beperkt is.

Zildjian Alchem-E Gold

De Zildjian Alchem-E Gold gaat esthetisch een stapje verder: de toms zijn dieper en ook de floor tom heeft een groter speeloppervlak van 14″. Ook heeft de kickdrum een donkergrijze rand. De kit bestaat uit:

  • Toms: 18″, 14″, 10″, 14″
  • Cymbals: 14″, 16″, 18″
  • Stands: Boom cymbal stand (2), module stand

De Zildjian Alchem-E Gold wordt, net als de Gold EX, geleverd met een Black Gold Foundry Shimmer design. De kit bevat een tom minder, maar komt vergeleken met de Bronze EX wel dichterbij een echt drumstel.

Zildjian Alchem-E Gold EX

Voor de drummer die het totaalpakket van de Alchem-E Serie wil, zal zeer tevreden zijn met de Zildjian Alchem-E Gold EX. Door de uitgebreide setup is deze kit geschikt voor elk genre en heeft het ook nog eens de totale looks van een akoestisch drumstel.

De Gold EX wordt ook geleverd met 20″ kick drum en een extra 20″ ride cymbal.

Zildjian Alchem-E Vault

Zoals aangegeven bevatten alle drie de modellen dezelfde drum module. De module heeft een stalen behuizing en past qua design naadloos bij het geheel.

De module bevat zowel knoppen als een 5″ touch screen, wat vergelijkbaar is met een smartphone.

Achterop de drum module zijn 12 inputs aanwezig (6 voor de toms, 6 voor de cymbals). Dat betekent dat je bij de Bronze EX en Gold maar liefst 3 extra cymbals kan aansluiten.

De E-Vault beschikt over geïntegreerde Bluetooth, waardoor je eenvoudig je smartphone kan aansluiten en kan meespelen met muziek via Spotify of Youtube.

Verschillen

Tussen de Zildjian Alchem-E Bronze EX, Gold en Gold EX zitten een aantal verschillen, hieronder nog eens overzichtelijk weergegeven:

ModuleKickTom 1Tom 2Tom 3CrashRide
Bronze EXE-Vault18″10″10″12″16″18″
GoldE-Vault18″10″14″16″20″
Gold EXE-Vault20″10″12″14″16″, 18″20″

Wat onderscheidt de Zildjian Alchem-E?

Ten opzichte van andere elektronische drumstellen met een akoestisch uiterlijk (zoals kits van GEWA, Efnote of de Millenium MPS-1000) onderscheidt Zildjian zich met een aantal aspecten:

Zeer realistische cymbals

Uniek aan de Alchem-E Serie is dat de cymbals op zeer natuurlijke wijze bewegen en zelfs meebuigen, net als bij akoestische cymbals. Bovendien zijn de cymbals op elke manier te dempen, door bijvoorbeeld je hand erop te laten rusten.

Opvallend is ook dat niet alleen de ride, maar ook de andere cymbals 3 zones (en dus een bell) bevatten.

8 audio outputs en 32 GB opslagruimte

De E-Vault beschikt over 8 audio outputs, waardoor de kit perfect is om live te gebruiken. Alle instrumenten (kick, snare, cymbals etc.) kunnen daardoor afzonderlijk van elkaar in volume aangepast worden in de mix.

Hoge kwaliteit samples nemen veel ruimte in beslag. Daarom is er 32 GB aan opslagruimte aan de module toegevoegd zodat je altijd voldoende ruimte behoudt voor de beste sounds.

Ongeëvenaard realistisch

Het ziet ernaar uit dat Zildjian een kit heeft ontwikkeld dat het gevoel van een akoestisch drumstel zo goed als evenaart. In onderstaande video kun je zelf de kwaliteit aanschouwen:

Conclusie

Al met al zien de kits van de Zildjian Alchem-E serie er veelbelovend uit. Niet eerder lijkt een fabrikant er dusdanig in geslaagd om een kit te produceren dat zo dichtbij de werkelijkheid komt.

Met zijn realistische look, premium hardware en bronzen cymbals krijg je met de Zildjian Alchem-E een kit die nauwelijks van echt te onderscheiden is.

Op het moment van schrijven begint de prijs van de Zildjian Alchem-E Bronze EX bij 4999 euro. Mogelijk zakt de prijs naarmate de kit langer op de markt is. Wil je de beste deal vinden? Je ontdekt de prijzen hieronder bij Thomann en Guitar Center

nl_NLDutch
Scroll naar boven