Mogelijk heb je een aantal vragen voordat je wil overgaan tot het kopen van een elektronisch drumstel. Hieronder vind je de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op via Contact.
Algemeen
Om te bepalen welk elektronisch drumstel het beste bij jou past zijn een aantal factoren van belang.
Wil je direct weten welke kit bij jou past? Ontdek het in minder dan 40 seconden met de keuzehulp.
Ten opzichte van akoestisch drummen zijn er een aantal voordelen:
Elektronisch drummen is vele malen stiller. Waar een akoestisch drumstel een aantal huizen verderop te horen is, zullen je buren bij een elektronisch drumstel hoogstens wat getik of licht gebonk horen.
Het oefenen op een elektronisch drumstel is over het algemeen makkelijker omdat je de slagen nauwkeuriger hoort via je koptelefoon vergeleken met een akoestische kit.
Veel elektronische drumstellen bevatten een recordfunctie, waardoor je jouw eigen spel kunt opnemen en terugluisteren. Ook bevatten bepaalde kits trainingsfuncties die jouw slagen registreren en hier feedback op geven.
Elektronische drumstellen nemen, afhankelijk van de opstelling en het model, over het algemeen ook minder ruimte in beslag. Hierdoor kun je de kit gemakkelijker kwijt in een appartement of kleine kamer.
Een nadeel van het spelen op een elektronisch drumstel is het algemene speelgevoel. De technologie ontwikkelt zich snel en professionele kits komen zeer dichtbij het speelgevoel van een akoestisch drumstel, maar een akoestisch drumstel zal altijd het meest “echt” aanvoelen.
Gelukkig bestaan er voldoende kits (zoals de kits van GEWA, Efnote, maar ook de Millenium MPS-750X PRO) met een akoestisch design waardoor de kits erg dicht in de buurt komen van een akoestisch drumstel.
Elektronische drumstellen zijn ideaal voor beginners vanwege het stille speelvolume met koptelefoon. Als je dan een foutje maakt, horen de buren het in ieder geval niet! 😉
Daarnaast ontwikkel je jouw niveau sneller omdat je de slagen veel nauwkeuriger hoort dan bij een akoestisch drumstel. Ook bevatten veel kits trainingsfuncties waardoor je jouw spel snel verbetert.
In deze blog lees je over de beste elektronische drumstellen voor beginners in 2024.
Uit onderzoek is gebleken dat drummen erg goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Verschillende hersengebieden worden tijdens drummen gestimuleerd en het verbetert de coördinatie en grove motoriek.
Wanneer jouw kind wil leren drummen, is het elektronisch drumstel een geschikte manier om kennis te maken met het instrument. Een groot voordeel is het beperkte geluidsoverlast (in tegenstelling tot een akoestisch drumstel) waardoor je uren ongestoord kunt oefenen.
Benieuwd welke 5 elektronische drumstellen voor kinderen wij aanraden? Lees dan deze tips.
Een elektronisch drumstel zal altijd iets van geluidsoverlast produceren. Afhankelijk van het merk, maar ook het gebruik van mesh heads, zal dit per kit variëren. Onderstaand filmpje geeft je een indruk:
https://www.youtube.com/watch?v=LIDfw042a30
Er zijn verschillende manieren om geluidsoverlast te reduceren. In deze blog delen we verschillende tips.
Elektronische drumstellen bieden realistische geluiden die vaak gebaseerd zijn op opnames van akoestische drumstellen. Bovendien zijn de geluiden vaak eenvoudig aan te passen en te personaliseren.
Kwaliteit speelt hierin een grote rol. Professionele kits zoals de Roland TD-50KV2 of de kits van Efnote of GEWA zullen realistischer klinkende geluiden bieden dan kits uit een lager prijssegment.
Het aansluiten van je double bass pedaal is mogelijk, mits de kit over een losstaande kickdrum beschikt, zoals de Alesis Nitro Max Kit of Millenium MPS-450. Bij een kit met een kick controller zoals de Roland TD-02KV of Millenium Rookie is het niet mogelijk.
Je leest meer over het gebruik van een double bass pedaal in deze blog.
Aanschaf
Tussen alle merken van elektronische drums zitten een aantal verschillen.
Roland en Yamaha zijn lang bestaande merken met een dominante positie binnen de muziekwereld. De kwaliteit is uitstekend, maar de prijzen daarom ook iets hoger.
Efnote is een relatieve nieuwkomer en vormt met innovatieve uitvindingen en mooie designs voor een volledig nieuwe beleving van elektronisch drummen.
Millenium en Alesis focussen zich op de beginnende en semi-ervaren drummer. Zij bieden kits aan in een lager prijssegment.
Er is niet 1 beste merk, aangezien dit volledig afhangt van jouw wensen.
Elektronische drumstellen zijn er in verschillende soorten, maten en prijzen. Prijzen variëren van 200 tot 7000 euro. Een gemiddeld elektronisch drumstel van goede kwaliteit heb je al voor €500 – €700, bijvoorbeeld de Millenium MPS-850, Roland TD-07DMK of Yamaha DTX432K.
Bekijk de 5 volgens ons beste elektronische drumstellen van 2024 in deze blog.
Wil je direct alle kits bekijken? Klik dan hier.
Wanneer je een elektronisch drumstel koopt, worden er afhankelijk van het model wel of niet accessoires bijgeleverd. Sommige kits worden geleverd inclusief drumkruk, stokken en een koptelefoon. Andere kits niet of deels.
Bekijk altijd goed wat er wordt bijgeleverd zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Via Thomann zijn vrijwel alle accessoires verkrijgbaar.
Een drummonitor wordt vrijwel nooit standaard bij een elektronisch drumstel geleverd. Meer weten over drummonitors? In deze blog lees je er meer over.
Het garantiebeleid verschilt per webwinkel. Controleer de garantievoorwaarden van de fabrikant voordat je een elektronisch drumstel koopt om erachter te komen hoe service en eventuele reparaties worden afgehandeld.
Op Marktplaats of andere (web)winkels voor tweedehands spullen zijn wel eens elektronische drumstellen te koop. Hier zitten voor-en nadelen aan.
Je leest er meer over in deze blog.
Gebruik
Voor een elektronisch drumstel kun je dezelfde stokken gebruiken als voor een akoestisch drumstel. Brushes en mallets zijn niet te gebruiken op een elektronisch drumstel.
In deze blog gaan we verder in op het gebruik van verschillende stokken.
Wil je direct alle drumstokken bekijken? Klik dan hier.
Bij de productomschrijving wordt vaak gesproken van preset kits en user kits.
Preset kits zijn vooraf geconfigureerde drumkits die door de fabrikant zijn samengesteld en opgeslagen in het geheugen van het elektronische drumstel. Deze kits bevatten een specifieke selectie van drumgeluiden. Deze kits hebben vaak een thema: Rock Kit, Jazz Kit, Metal Kit, maar het kan ook een samenstelling bongo’s of kerkklokken zijn.
User kits verwijzen naar drumkits die door de gebruiker zelf in te stellen of aan te passen zijn. Dit maakt het mogelijk om te experimenteren met verschillende opstellingen of specifieke geluiden toe te wijzen aan een drum pad, zoals een koebel of china cymbal.
Sommige kits bevatten alleen preset kits en beschikken niet over de mogelijkheid eigen kits te maken, zoals de Millenium HD-120, Alesis Turbo Mesh Kit of Roland TD-02KV.
Zeker! De meeste elektronische drumstellen hebben MIDI- en USB-aansluitingen waarmee je ze kunt aansluiten op computers, tablets, smartphones en muziekproductiesoftware.
Ja, het is mogelijk om je elektronisch drumstel aan te sluiten op een smartphone of tablet. Hiervoor gebruik je de IK Multimedia iRig 2 of soortgelijke interface.
Indien jouw smartphone of tablet niet beschikt over een 3,5mm ingang, vergeet de adapter dan niet.
Wil je meer weten over het aansluiten van je elektronisch drumstel op een smartphone of tablet? Lees dan deze stap-voor-stap blog.
Ja, veel elektronische drumstellen zijn geschikt voor live-optredens. Sterker nog, voor je bandleden kan het een stuk comfortabeler zijn omdat er op het podium minder geluid van het drumstel afkomstig is.
In een kleinere setting is het wellicht wenselijk om een drummonitor te gebruiken.
Elektronische drumstellen zijn zeker geschikt voor opnames. Hier zitten een aantal voor- en nadelen aan:
Het opnemen met een elektronisch drumstel is makkelijker en vergt minder voorbereiding met betrekking tot het installeren van drummicrofoons en het finetunen van de perfecte sound. De geluiden zijn al elektronisch, dus hoeven enkel nog geïmporteerd te worden en kunnen vanaf daar worden bewerkt.
Omdat een akoestisch drumstel geluid produceert door fysiek contact met vellen en bekkens, zal het geluid organisch klinken en uiteindelijk het meest realistisch klinken. Achteraf aanpassen is dan wel lastiger.